Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

ANDRIĆGRAD, 14. 10. 2012.

nedeljkozugic | 15 Oktobar, 2012 07:55

Стихови Даре Секулић испунили Андрић град

Стихови Даре Секулић испунили Андрић град 14.10.2012 20:30 | Радмила Ђевић

Вишеград - Вишеград је јуче био сав у знаку лика и дјела познате највеће живуће пјесникиње у БиХ Даре Секулић. Српски књижевници имали су част да цијелу недјељу проведу са Даром, од сплаварења Вишеградским језером па све до књижевне вечери која је синоћ одржана у њену част на Тргу Николе Тесле у Андрић граду.

Књижевници су, огледајући се у Вишеградском језеру заједно са Даром, говорили своје стихове, док је Дара рецитовала о Вишеграду, Андрићу, води и природи.

Манифестација "Књижевници са Даром Секулић" настављена је на књижевној вечери у организацији Књижевног фонда "Свети Сава" из Источног Сарајева, на којој је промовисана Дарина књига "Брат мој Тесла".

Секулићева је заступљена у бројним антологијама у земљи и свијету. Пјесме су јој превођене на многе језике. Добитница је и Змајеве награде за 1997. годину, први добитник награде "Саво Мркаљ", СПД "Просвјета", Загреб за 2006. годину.

Секулићева је на књижевној вечери казивала стихове пјесама из своје нове књиге, а посебно је нагласила да је одушевљена Андрић градом.

- Овдје сам први пут, толико сам срећна и задовољна. Упознала сам се са градом, људима, овдје је све говор, овдје је све пјесма. Емир Кустурица је у овај град уградио и дио мог завичаја, Кордунског Лесковца, којег више нема - истакла је Секулићева.

Предсједник књижевног фонда "Свети Сава" и књижевник Недељко Жугић истакао је да је ово први пут да један велики познати српски и свјетски стваралац као што је Дара Секулић гостује у Вишеграду.

- У лексичкој крви Даре Секулић има доста хлорофила и сунца, коријена и жилишта из завичаја, на стаблу живота, избојака у садашњости, и листова у будућности - рекао је Жугић у уводној ријечи књижевне вечери посвећеној Дари Секулић.

Жугић је говорио и о њеном богатом књижевном стваралаштву.

- Сама чињеница да је за три године написала девет књига доказује да је права књижевна громада, чиме је оборила све европске, а сигурно и свјетске рекорде. Она је озбиљан пјесник, највећи живи писац српског језика и Балкана - истакао је Жугић.

Посебно је истакао да Дара Секулић пише најчистију поезију.

- Њена поезија је као вилинско свето дрво које пада само на чиста мјеста, њена поезија је свугдје препозната, а о томе свједочи и да је добитница овогодишње књижевне награде "Алекса Шантић" - нагласио је Жугић.

Манифестацију "Књижевници са Даром Секулић" финансирало је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Стихови

На књижевној вечери, осим Недељка Жугића, своје стихове у част Дари Секулић, говорили су књижевници Божидар Шкобић из Вишеграда, Радомир Јагодић из Рудог, Радослав Милошевић из Требиња и Недељко Зеленовић из Источног Новог Сарајева. Осим књижевника, пјесме Даре Секулић, пјевао је и композитор Пеђа Хард.

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb