Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Festival poezije za djecu Istočno Sarajevo

nedeljkozugic | 14 Decembar, 2011 07:17

Луцкасти кловн међу стиховима

Datum: 13.12.2011 20:00
Autor: Александра Рајковић

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Представа "Луцкасти кловн" Тоде Николетића у извођењу путујућег позоришта "Чарапанија" изведена је јуче у оквиру 10. Дана поезије за дјецу у Источном Сарајеву, који су отворени у понедјељак пјесничком академијом.

Малишане основних школа "Јован Дучић" из Касиндола и "Aлекса Шантић" из Војковића развеселила је маштовита представа.

Умјетнички директор Дана поезије за дјецу у Источном Сарајеву Витомир Митрић подсјетио је да је овогодишња манифестација једину подршку имала од генералног покровитеља - Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

У центру манифестације ове године била је промоција младих пјесника, а на литерарни конкурс пристигло је око 600 радова из БиХ, Србије и Црне Горе.

На челу жирија била је књижевница Дара Секулић која је истакла да се у избору најбољих пјесама водило рачуна да пјесме не буду школска задаћа, написане у радионици, него оне које су изашле из дјечијег срца, спонтано.

Прва награда у узрасту до четвртог разреда основне школе припала је Жељки Балабан из Дервенте, а у узрасту до деветог разреда Борису Ђорему из Источног Сарајева. Међу средњошколцима најбољи рад је написао Бањалучанин Младен Дуран. Специјална награда "Златна сова" додијељена је Луки Максимовићу из Ниша. Награде и дипломе за најбоље радове, као и специјалну награду "Златна сова" обезбиједио је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Тема за радове овогодишњег фестивала била је слободна.

У програму фестивала учествовали су пјесници Дара Секулић, Недељко Жугић, Тоде Николетић, Недељко Зеленовић, Јово Чулић, Рахмана Коленда, Aлександра Лукић, Божидар Шкобић, глумац Бојан Берибака, као и неки од награђених школараца. Специјални гост програма био је мађионичар и забављач Aрса с Марса.

Жири

У фестивалском жирију који је одлучивао о наградама, поред Даре Секулић били су и Недељко Жугић и Витомир Митрић. Према ријечима чланова жирија, код оцјене пјесама основаца, водило се рачуна о томе да су пјесме писане самостално.

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb