Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАВОДУ ЗА УЏБЕНИКЕ И НАСТАВНА СРЕДСТВA ISATOČNO SARAJEVO

nedeljkozugic | 27 Decembar, 2013 08:08

ЗЛАТНА СОВА БЕЗ ОСНОВА

• Недавно су велики писци имали повјерење у будућност, а данашњи писци то немају, јер је украдена. Зато и јест могуће дати награду без основа, а да писци не реагују…И то писци који не  могу себи направити удружење за двадесет година, него им власт прећутно каже ’’нека писаца макар никоме не требали’’.

• На конкурс је пристигао 121 рукопис, али су три искључена у старту, док је прегледано 118 рукописа, након чега је за 18 утврдјено да нису испунили услове, те је разматрано 100 рукописа. Пристигло је 47 рукописа из Републике Српске, један из Федерације БиХ, 57 из Србије и остали из Аустрије, Македоније, Грчке и Црне Горе.

      Умножавају се књижевни конкурси и објављују на свим медијама, па чак и на друштвеним мрежама…Све то потврђује констатацију нобеловца Иве Андрића, који каже да ће бити више оних који ће написати књигу него оних који ће је читати. Када је већ тако, велики издавачи, требали су да имају у виду горе написано, па да за своје јубилеје не расписују конкурсе за роман, како је то ове године урадио Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске, на чијем челу је, по други пут, након Марка Ашанина, човјек који нема појма о књигама и издаваштву, али је од мјесне заједнице из Војковића направио ’’хит’’ писце: др Божо Авлијаш, Горан Врачар, Здравко Мијовчић и томе додао једног са Пала Бранислава Илића.
      За најбољи необјављени роман на конкурс је пристигао 121 роман из седам земаља, а организатор је одбацио 20 јер нису испоштовали пропозиције конкурса (слање рукописа под шифром), тако да је трочлани жири: проф. др Миљко Шиндић, проф. др Младен Шукало и др Дејан Ђуришковић жирирало 99 романа.
      Када је у питању роман Жељка Пржуља, који је по обиму био највећи, али се не зна да ли га је одбацио организатор – расписивач конкурса или жири, а роман је од изузетне вриједности јер је опсежно казивање о Гаврилу Принципу, а у идућој години се ломе копља двоједности некадашње лажне кохезије југословеснтва, када је Гаврило био за Муслимане, па чак и Сафета Исовића, национални херој о коме надахнуто пјева:
      Гаврило, Гаврило,
      Млади јуначе из Босне
      Твојих се дјела Гаврило
      Земљаци твоје поносе
      Млади јуначе из Босне
      Гаврило, Гаврило Принципе…

      А шта је данас за његове сународнике? Терориста!
 
     Узалуд, жири од универзитетских професора не даје пет пара за овакав роман, а три штампа, а првом даје награду од 15.000 КМ. Исте писци, па чак ни они који су учествовали на конкурсу, нису могли до краја прочитати…То потврђује правило да у професори, чланови жирија, као учесници у игри, који не виде све потезе и празнине као они који посматрају.
     Моја маленкост је послала на конкурс роман који је настао у истраживачкој матрици, али кроз вруће тачке љубавног дијалога између Неде (Србина) и Недине (Муслиманке), у којем Недо, као медиј који пише, истражује свијет биљака, које осјећају, говоре и пишу кроз њега, али исто тако вода, као света мајка живота:
‘’Одговор су ми давале вода и биљке...Воду волим највише од свега, стално сам се купао у њеној земаљској матрици, а биљке толико да  осјећам цвилеж траве коју косе…
      Вода и биљке су само потврде мог урођеног и стеченог знања да од њих добијам одговоре, по чему сам био другачији од осталих. Незасита душа, који чита невидљиве друштвене и природне сигнале, није се могла нагледати земаљског раја, као земља сунца и мјесеца…’’
    И нигдје ме нема, а написао сам модеран роман у поетско-дијалоској и приповједачкој матрици – властите коже која је огледало мозга и тражећи од биљака и воде одговоре на свијетлеће упитнике. То сам истаживао више од 40 година.
     Након жирирања и читања у року од два мјесеца 99 романа, професорски експертски тим, на челу са Младеном Шукалом, одлучио је да прву награду ’’Златна сова’’’ додијели Живојину Ивковићу из Београда за роман "Обала", која је антиратна, ангажована прича.
     Друго мјесто освојио је Иван Златковић за  "Црно пиле које бјежи" из Аранђеловца, а треће "Повратак Ж-а" (антиутопија) Петр Пјешеваца из Мелбурна.
У образложењу додјеле награда, предсједник Жирија Младен Шукало рекао је да снага награђеног романа "Обала" проистиче из настојања да се њиме поставе кључна питања данашњице, питања кривице и личне одговорности, релација крвника и жртве, питања колективног памћења и опраштања, физичких и духовних изгнанстава, што га може сврстати у категорију такозване ангажоване литературе.
      У образложењу додјеле награда, предсједник Жирија Младен Шукало рекао је да снага награђеног романа "Обала" проистиче из настојања да се њиме поставе кључна питања данашњице, питања кривице и личне одговорности, релација крвника и жртве, питања колективног памћења и опраштања, физичких и духовних изгнанстава, што га може сврстати у категорију такозване ангажоване литературе.
      Интересантно је да награђени роман, а то сам намјерно чекао и пропитивао, нико од књижевника који су конкурисали за награду није прочитао. Кажу, покушали, па не иде…Роман-прича их уопште не привлачни стилом писања нити ријечима и реченицом, не само до краја него  од почетка…По личној изјави аутора, роман је писао као жал за трагичаним губитком кћерке. Недао Бог никоме, јер то је смак свијета у великом, а не у малом обиму. Клањам се до земље од саме примисли на тако нешто.
      ‘’Све што пишем њој посвећујем“, истакао је Ивковић, наглашавајући да је побиједио на конкурсу, али да не тврди да је његов роман најбољи.
Додјела награде "Златна сова" уприличена је поводом 20 године од оснивања Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.
       Недавно су велики писци имали повјерење у будућност, а данашњи писци то немају, јер је украдена. Зато и јест могуће дати награду без основа, а да писци не реагују…И то писци који не  могу себи направити удружење за двадесет година, него им власт прећутно каже ’’нека писаца макар никоме не требали’’.
      Језиком се најдубља бол наноси, а од те боли умире крв живота. А код писаца крв би требала да свијетли ка звијезди живота. Писци који ћуте када их овако жири туђише и закине од њиховог дјела, нису очеви дјела, него робови сопствених заблуда…
      Ријечи постижу оно на шта су упућене, то је било некада, а сада влада инфлација морала и инфлација правних норми, али и инфлација ријечи – падају у празно. Моћ новца је помрачила све вриједности. Више има оних који краду (а права би ријеч била: будућност), него оних који раде. Свира стомак виолина, и све смо ближе социјалном казану и социјалним немирима, него избору оних који не воде него заводе…
      Зато,имајући у награду додјела награде ’’Златна сова’’ за 20 година  постојања Завода за уџбенике и наставна средства, све сам разумио (а то сам рекао и у роману, као у нагону истраживања на страни 34, све је ‘’заковану’’ у ПДФ формат, а рукопис је још код Издавача): Са њим доказујем да ништа није случајно, јер иде на прво читање на Конкурсу за 20 година Завода за уџбенике, куће која је расписала Конкурс за најбољи необјављени роман и награду ‘‘Златна сова’’, са сумом од 15.000 КМ…А неће проћи, јер га жири неће ни погледати…Имају они своје кандидате!
      Нема тог жирија који ће за два мјесеца прочитати 99 романа и донијети моралну одлуку у првонаграђеном! То ти је као прочитаати стотину пјесама, а не знати која је најбоља, али моћи написати стотину прву у истом слиједу, тако да се подудари са стилом аутора стотину пјесама. Теоретичари су конзументи, они једу јаја, а не знају га снијети…Што више теортишу даље су од праве суштинске вриједноссти књижевног дјела, наравно, када се оно гледа изнутра, како ће га сутра прихватити читаоци.
      А пошто је данас више писаца него читалаца, жири може да ради шта хоће. Писци се жале да немају читалаца, као што су их имали Достојвски,Толстој, Томас Ман, Виктор Иго, а читаоци кажу пишите ви као што су они писали – па ће их бити.
Као што зао дух дјелује кроз лажне и завидљиве пријатеље, тако и ове године награда Златна сова Завода за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву, остаје у сјенци зле магије ријечи писаца који су прећутали ову појаву. А тооје знак да издавачи могу да раде шта хоће.
      Мене прати радост опроста јер сам знао унапријед да ће и Завод и Жири погријешити.
         Али, када писци ћуте, као када стар пас лаје, треба видјети шта је!?

                                                                        Недељко Жугић


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb