Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

BANKE BEZ FABRIKA KRADU BUDUĆNOST

nedeljkozugic | 23 April, 2010 13:14

BANKE BEZ FABRIKA KRADU BUDUĆNOST

 Između šest komercijalnih banaka postoji velika tržišna borba, kao šest krpelja koji bi da se napiju krvi iz iste vene,  u kojoj je krv sve blijeđa i uskoro će presahnuti, jer nema proizvodnje koja je srce opstanka i razvoja.


          Od  malih nogu su me učili da u fabrici postoje strojevi koji proizvode budućnost, a da je banke sa  kreditima i kamatama troše. 
        Da pređem na jezik golih činjenica, bez poezije i metaforâ, što vodi u svijet metafizike. 
          Na Sokocu, koji ima površinu od 729 km2, administrativno podijeljena na 10 mjesnih zajednica sa 80 naselja u kojima živi oko 15.500 stanovnika, ima šesta banka, među kojima su Nova banka, Bobar banka, Balkan investment  banka, Uni kredit banka, Hypo grund banka i Razvojna banka, slučajnom prolazniku koji ne vidi nigdje djelotvornu fabriku, osim privatnih drvoprerđivača i Nove romanije (koje teško da opstoje), stane disanje i stane misao, što bi se reklo ''da ti mozak stane''. A više od pet decenija u Sokocu je nosilac razvoja bila drvna industrija za primarnu i finalnu preradu drveta, koja je pokrenula pogon Tvornice valjčanih ležaja, tekstilnu i kožarsku industriji (proizvodnja tepiha, dječje konfekcije i dijelova obuće), građevinartstvo i trgovinu uz ekspanziju mala privreda.
             (Dalje)
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb