Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

BALVAN PUKAO OD OPTEREĆENJA

nedeljkozugic | 30 Jun, 2010 21:29

 

Prema Zakonu o šumama…

BALVAN ''PUKAO''

OD OPTEREĆENJA

         • Prema Zakonu o šumama izdvajanja tri puta  veća od šumarstava zemalja u okruženju.
         • Sve mjere za očuvanje drvoprerađivačkog sektora idu na teret JPŠ ''Šume RS''.
        • Neke odrednice u Pravilnicima, po Zakonu o šumama, nanose direktnu štetu JPŠ ''Šume RS'' (što je jedinstven primjer u Evropi) koji je oštetio JPŠ ''Šume RS'' za oko 2 miliona KM.
      • Svi ti troškovi, prema zakonima struke i nauke i zakonima u ekonmiji, nemaju opravdanja, a formiranjem Agencija za koju sam prvi rekao da je fantomski organ, je dodatni namet u šumarstvu...
        • Agencija za šumarstvo se nije održala u šumarstvima zemalja u okruženju...

        Analizirajući, površno i dubinski, stanje u šumarstvu nakon usvajanja Zakona o šuamma, dolazimo do zaključka da je balvan opterećen troškovima da je  ''pukao" još u dubećem položaju. Gledano očima prosječnog čovjeka, to se čini nevjerovatnim, jer kada vide kamion sa balvanima odmah pomisli da novac ulijeće u džepove zaposlenih u šumarstvu.
          Stručnjaci za poslove eksploatacije znaju šta sve tereti kubik, odnosno trupac.
To su (kao direktni troškovi) provođenje doznake i izrade izvedbenog projekta, izgradnja novih šumskih kamionskih puteva, popravka i održavanje postojećih šumskih kamionskih puteva, izgradnja i održavanje izvoznih traktorskih vlaka, sječa i izrada drvnih sortimenata u šumi kod panja, primicanje i izvoz drvnih sortimenata šuma od panja do šumskog kamionskog puta i utovar i prevoz od šumskih stovarišta do centralnog stovarišta, a (indirektni troškovi) izrada šumskoprivredne osnove, šumsko uzgojni radovi, zaštita šuma, izrada, izvoz i plasman slučajnih užitaka, izgradnja pratećih objekata u šumarstvu (lugarnice, osmatračnice, čeke i drugo), ostala investiciona održavanja i tekući troškovi poslovanja.
          (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb