Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

BALVAN PUKAO OD OPTEREĆENJA

nedeljkozugic | 30 Jun, 2010 21:29

 

Prema Zakonu o šumama…

BALVAN ''PUKAO''

OD OPTEREĆENJA

         • Prema Zakonu o šumama izdvajanja tri puta  veća od šumarstava zemalja u okruženju.
         • Sve mjere za očuvanje drvoprerađivačkog sektora idu na teret JPŠ ''Šume RS''.
        • Neke odrednice u Pravilnicima, po Zakonu o šumama, nanose direktnu štetu JPŠ ''Šume RS'' (što je jedinstven primjer u Evropi) koji je oštetio JPŠ ''Šume RS'' za oko 2 miliona KM.
      • Svi ti troškovi, prema zakonima struke i nauke i zakonima u ekonmiji, nemaju opravdanja, a formiranjem Agencija za koju sam prvi rekao da je fantomski organ, je dodatni namet u šumarstvu...
        • Agencija za šumarstvo se nije održala u šumarstvima zemalja u okruženju...

        Analizirajući, površno i dubinski, stanje u šumarstvu nakon usvajanja Zakona o šuamma, dolazimo do zaključka da je balvan opterećen troškovima da je  ''pukao" još u dubećem položaju. Gledano očima prosječnog čovjeka, to se čini nevjerovatnim, jer kada vide kamion sa balvanima odmah pomisli da novac ulijeće u džepove zaposlenih u šumarstvu.
          Stručnjaci za poslove eksploatacije znaju šta sve tereti kubik, odnosno trupac.
To su (kao direktni troškovi) provođenje doznake i izrade izvedbenog projekta, izgradnja novih šumskih kamionskih puteva, popravka i održavanje postojećih šumskih kamionskih puteva, izgradnja i održavanje izvoznih traktorskih vlaka, sječa i izrada drvnih sortimenata u šumi kod panja, primicanje i izvoz drvnih sortimenata šuma od panja do šumskog kamionskog puta i utovar i prevoz od šumskih stovarišta do centralnog stovarišta, a (indirektni troškovi) izrada šumskoprivredne osnove, šumsko uzgojni radovi, zaštita šuma, izrada, izvoz i plasman slučajnih užitaka, izgradnja pratećih objekata u šumarstvu (lugarnice, osmatračnice, čeke i drugo), ostala investiciona održavanja i tekući troškovi poslovanja.
         Kada se svemu tome doda da su redovni, ozakonjeni zahvati da JPŠ ''Šume RS'' izdvaja po deset odsto za Agenciju za šumarstvo, proširenu reprodukciju i lokalnu zajednicu na kojoj se nalaze organizacione cjeline, balvan je ''puk'o'' još na panju. Obaveze ''šuma'' prema opštinama su tri puta veće od izdvajanja u Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatskoj.
        Mr Radovan Simić, koji je pisao prošli Zakon o šumama (važeći od 1992 do avgusta 2008. godine) kaže da novi Zakon o šumama ima negativan odraz na ukupno poslovanje Javnog preduzeća šumarstva i njegovih organizacionih dijelova, kojeg je zbog značajnih manjkavosti i nedostataka nemoguće sprovesti u praksi. Simić se pravom pita: zašto je i kako donesen. U prilog tome ide mišljenje šumarskih stručnjaka i svih zaposlenih u JPŠ ''Šume RS'', koji su potpisali peticiju u kojoj traže da se što prije ide u izmjenu i dopunu Zakona o šumama, jer Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao predlagač, u postupku donošenja, nije prihvatilo i ugradilo u zakon ni jednu primjedbu i sugestiju koje su isticali u toku javnih rasprava predstavnici ''Šuma Srpske'', u kojem je zaposleno više od 400 inženjera i i 600 šumarskih tehničara... ''Zbog svega toga, Zakon o šumama je nametnut'', naglašava  Simić.
       Većina šumarskih stručnjaka, a posebno onih koji su na rukovodećim mjestima, smatra da je formiranjem Agencije za šume unijeta pometnja u šumarstvo, jer su izmiješane i isprepletene nadležnosti Agencije, resornog ministarstva i Javnog preduzeća „Šume Srpske".
         Neđo Ilić, direktor JPŠ ''Šuma Republike Srpske" ističe: ''Imamo zaposleno oko 4.000 radnika i plašim se da će cio sistem da bude doveden u pitanje kada Agencija počne sa radom. Iako smo upozoravali da formiranje Agencije za šume nije dobro rješenje, nije bilo sluha za naše stavove. Nije mi jasno zašto se predlagači Zakona o šumama nisu osvrnuli na iskustva Srbije i Hrvatske, kada je riječ o radu agencija za šume''.
         Direktor Ilić je u pravu, jer Srbija i Hrvatska nemaju Agenciju za šumarstvo, a Slovenija ima, ali pri Slovenskom šumarskom institutu.
          U opertivnoj analizi nameće se zaključak da je agencija fantomski organ u šumarstvu Republike Srpske, a prema analizama Radovana Simića, ''glavni je razlog donošenja novog Zakona o šumama, koja slabi status i važnost Javnog preduzeća šumarstva u RS''.
            Sve u svemu, kada se uopšteo pogleda na novi Zakon o šumama, dobija se utisak da je on nametnut, kao rezultat javnog pritiska predstavnika međunrodne zajednice u BiH, a naročito OHR-a i Američke ambasade, koji su prije njegovog donošenja naručili i platili ''Nezvisnim novinama'' feljton ''Kriminal i korupcija u šumskim gazdinstvuima u BiH''.
            Siguran sam da bi u akcionom istraživanju  fenomena ''balvan pukao od opterećenja'' došli do rezuiltata da je ovo stanje ''nepodnošljivih okolnosti'' uzrokovao najviše nepovoljan i nametnut Zakon o šumama, na drugom mjestu  bi bila ekonomska kriza i na trećem organizacija Javnog prduzeća ''Šume RS''.    
         
                                                                                                                         Nedeljko Žugić

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb