Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Vidovdanski uspon na Maglić 2010.

nedeljkozugic | 29 Jun, 2010 20:22

 

MAGLIĆ – ZADIVLJUJUĆA LJEPOTA VISINA

 •           Zaista je Žan Žak Ruso bio u pravu, kada je rekao: ''Sve knjige sam zatvorio, samo je jedna ostala otvorena - knjiga prirode''. Priroda je, od kada znam za sebe, bila i ostala otvorena knjiga života.
          U prirodi, ubjeđen sam u to, mada to nigdje nisam pročitao, postoji vječno pamćenje, jer biljke reaguju na osjećaje i misli ljudi. One pamte i daje odgovore na svaki upitnik koji se svijetli čovjeku.
            Maglić je dinarska planina na 2.386 m nadmorske visine. Najviši  je vrh u Republici Srpskoj i BiH. Udaljena je oko 20 km jugozapadno od Foče uz granicu Republike Srpske  (BiH) i Crne Gore. Omeđen je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku i planinom Bioč na jugoistoku.
          Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom, a vidljivi su i lednički tragovi. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo sa vrhom Crni Vrh, Rujevac, Sniježnica, Prijevor i Mratinjska Gora. Ispod Maglića se nalazi  Perućica, najveća prašuma u Evropi i veliki cirk Urdeni dolovi iznad Trnovačkog jezera na 1.517 m. Podnožje planine i  padine su bogate vodom, sa brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do, jer nikada ne presuši.
          Sa magistralnog puta Foča Gacko, kod benzinske pumpe na Tjentištu, skreće se ulijevo, na uzani asfaltni put, kojim se ulazi u utrobu najveće Evropske prašume Perućice, a dalje se ide makadamom do Dragoš sedla i Prijevora.  Na Dragoš sedlu se zustavlja, da bi se vidio  i fotografisao Skakavac u centru prašume, jedan on najvećih i najljepših vodopada u BiH, čija se voda rasprši u slobodnom padu od 75 m visine.
         Od sjeverozapada prema istoku nalazi se greben, poput sedla, Prijevor 1668 m nadmorske visine, udaljen 20 km od magistralnog puta. Odatle se ide ka Trnovačkom jezeru. Ispod puta je  česma sa kamenim koritom, iz kojeg planinari i svi ljubitelji prirode piju vodu, umivaju se, rashlađuju piće i hlade lubenice...
           Nedaleko od česme, na putu za Suhu Jezerinu, lijevo od puta ima jedan katun, a ispod puta tri katuna. Ove godine, iskonski stočari, kao nikada do sada nisu izašli na Đurđevdan ili koji dan kasnije, već tek za Vidovdan, a to zakašnjenje od 40 dana nije se dogodilo od kada pamte rijetki potomci stočara. Sve to ubjedljivo govori da je došlo do ekološkog haosa, odnosno da se iz zime ulazi direkto u ljeto. Čim sunce zađe, mora se ložiti vatra, a kada pripekne sunce – koža gori, nije se zdravo izlagati suncu.
          Nakon dvadeset minuta stiže se do Suhe Jezerine u kojoj  je snježna lavina otrgla stotinjak stabala četinara.  Usmena predanja i zapis planinara upućuju da je tu nekad bilo  jezero. Tu se obično predahne, jer ostaje još četrdeset minuta do Trnovačkog jezera, putem koji vodi kroz šumu, uz uzbrdicu koja je na nekoliko mjesta kamenita, ali prohodna.
          Nakon svih tih staza i progaza, osjetićete olakšanje kada ugledate najlepše glečersko, srcoliko - Trnovačko jezero, koje okružuju planinski gorostasi preko 2000 m - Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor. Maglić je takav da što mu više silazite sve je zamamniji i ljepši… Prizor  podsjeća na bajkovit predio.  Duh dugovječne tišine odmara dušu i tijelo od gradske zaglušujuće buke, od televizijskih vizuelnih i akustičnih šokova…
         U jezeru se može plivati  i uživati u zavodljivome pogledu na Maglić, Volujak i Mali Durmitor. Raj zemaljske miline. Odmor za dušu i tijelo.
          Trnovačko jezero je glečerskog  porijekla na 1500 m n/v. Vidi se i na satelitskim snimcima.
           Površina jezera liči na ogledalo u kojem se ogleda duša prirode, duša opipljivih stvari. Ono odsjaj svjetla sa površine uvijek šalje ka posmatraču.
           Tu se razapinju šatori. Pretprošle godine (2008) bilo ih je oko petstotina.
          Od jezera počinje uspon na Maglić, grebenom, između dva vrha Mali Oštrikovac (2.034 m) i Veliki Oštrikovac (2.296 m). Iza ostaju bukova i crnogorična šuma. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima.
            Sve dok ima šume ima i čaropojnog pjeva ptica.
           Podnožje planine je bogato brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje. Tu planinari zastanu da doručkuju i napiju se, kada se malo odmore, hladne vode, ali i napune čururice za uspon na planinu u maglenim visinama.
           Snježne prošarice, na rubovima kaćun vjesnik proljeća, uvjeravaju  da ovdje vegetacija kasni dva mjeseca. Na  vedrijim proplancima, gdje je snijeg okopnio ranije, bijele se planinski narcisi.
            Napokon, jedan kameniti uspon, gdje koristite obje ruke kako bi se uspeli na kameniti i djelimično zatravljeni plato na kojem se ukaže prizor za nezaborav – Maglić, car maglenih visina na kojem se vidi zastava crveno-plavo-bijele boje, koja se okreće na osovini prema strujanju vjetra i kameni mednik sa bojama zastave. Pristigli planinari suše veš na sajlama koje služe za centriranje zastave koja drži osovinu na kojem je zastava Republike Srpske. Najčešći prizor su planinari koji se upisuju u knjigu utisaka i fotografišu se grupno i pojedinačno.
          Ispod Maglića vide se katuni na Jelovom dolu i bijela staza do grebena Prijevora. Na dnu osmatračnica, a sa dene strane zelena čoha prašume Perućice. Nad dubokim kanjonom Sutjeske izdižu se zupčasti vrhovi Tovarnice i Zelengore, a iza njih, kao talasi na vodi ili godovi na drvetu, nižu se planine, planine, planine.
           Pogled se najviše zaustavlja prema jugu. Tamo su dva planinska diva – Volujak i Bioč. Srcoliko Trnovačko jezero, kao lice prelijepe djevojke. U zavodničkom prizivu, od njega duša raste.
           Zelengora, Volujak, Ljubišnja i Bioč su na dlanu, a u daljini se vidi i Durmitor koji  pozdravlja sa modrim osmjesima.
            Sa vrha se vraćate istim putem - grebenom Maglića, na Trnovačko jezero niz Šarenu lastvu, padinu obraslu travom, sa više  sipara, stazom koja je teška za hodanje, ali sa  nezaboravnim pogledom na Trnovačko jezero, koje se zeleni u središtu planina sa visovima koji se zauvijek urezuju u sjećanje. Za dvadesetak minuta, oblaci se raziđu, ograne sunce, tako da se vidi uznositi Maglić sa plavetnim nebom.
          Ako riječ određuje pojam, onda je Maglić dobio pravo ime. Gledajući u oblake iznad i oko njega, kao da se ispod praga naših čula koja su opijena ljepotom prizora, osjeća dijalog nijeme ljubavi, a onda dijalog jezika gromova. Oko njegovog vrha čuje se huj vjetrova. Oblaci, kao živi, brzo se kreću, raspršuju se i spajaju u kovitlavom spletu. Od šapata do udara gromova, prođe kratko vrijeme. Sreća pa se niko  ne nalazi na njegovom vrhu, već na putu za Trnovačko jezeru ili u šatorima odakle se vidi kako munje paraju oblake i udaraju u isturene vrhove Maglića.
          Nakon uspona pobudi se  osećaj da ste prešli mnogo veći put i da je vrijeme stalo, a kada se vraćate i dođete kući, da je prošla mala vječnost.
           To je najbolji dokaz da se planinarima proširi vremenska brazda, tako da vide što se do tada vidjelo nije, a čuju što se reklo nije. Nadahnuće sa carskih visina naših planina crpili su veliki ljudi, oslikano u lapidarnoj narodnoj poslovici: ''Veliki ljudi i velike rijeke su ispod velikih planina''.
             Zaista sam se uvjerio da su planinari najbolja društvena zajednica, jer nesvjesno teže vrhu i na njemu ostaju. Vole čistotu odnosa, nisu im duše prlježne. Niko od planinara me nikada nije uštinuo za dušu. Ko voli visinu voli i širinu. Nije tjesnogrud.
            U knjizi utisaka onih koji su uspjeli da se popnu na Maglić ispisano je na stotine imena, planinarskih društava iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Švajcarske, Austrije, Njemačke, Engleske…Sve se ogleda u jednoj rečenici: planinari su sveopšta zbratimljena zajednica ljudskog roda.

Vidovdan, 2010.
                                                                                                                           Nedeljko Žugić

Komentari

maglić

Stevan-Nikšić | 11/03/2011, 14:57

Svaka čast za tekst.Zaista nadahnuto.Ja sam ljetos išao do Trnovačkog jezera, a ako bude zdravlja na ljeto planiram da se popenjem na Maglić.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb