Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Човјек који је нарастао изнутра

nedeljkozugic | 07 April, 2010 07:29

 

ПРОСВЈЕТЉЕЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ ДУХОВНО ПОСТИГНУЋЕ

  • Др Жарко Каришик Дурмитара је један од веома ријетких ововремених просвјетљеника, који је са с духовним заметком рођен. Његва гњига ''Наша јога и просвјељење'' је духовна аутобиографија човјека који је имао занимљив развојни пут: од сеоског чобанчета и неквалификованопг радника до доктора економских наука.
     

        На том путу он је побудио скривена енергија из несвјесног и постао је читач своје судбине, који теорију и праксу просвјетљења базирате на Јунгу и Петру Петровићу Његову, који је био просвјетљеник.
         Каришик наглашава да га је на том путу ''водила невидљива рука у виду судбинске предодређености''.
Он метод наше јоге открио или искомбиновао, остајући у границама научног погледа на феномене и духовна искуства.
       Још у дванаестој години се разочарао у наставнике и свештенике, који  му нису одговорили на питање како докучити дубљи смисао људског постојања.
 Одговор му је стигао на почетку педесетих година живота, а писмени доказ је дебела књига ''Наша јога'', у којој је обнародовао метод наше (западне) јоге, у којој је открио одговор на питање о смислу људског постојања на овом свијету.
          У годинама у којима је Исус окончао овоземаљски живот, каже Каришик, ''примио сам поруку из дубине свог бића: напишем књигу за ововременог човјека како да крене путем самоспознаје, до откривања најдубље Тајне о себи самом.
Просвјетљење је највеће духовно постигнуће, које јога зове самадхи, будизам нирвана, зенбудизам сатори, Исус исто стање духа (пронађеним) царством небеским у себи, а Јунг самоостварењем.
         Каришик, у својим књигама,  усмјерени према том постигнућу, са напоменом да су Сократ, Исус и Мансур, од стране својих савременика, осуђени су на смрт и убијени само због тога што су јавно показали да су спознали Бога у себи, на начин који се није уклапао у званично вјеровање у Бога.
        Каришик је у током медитације видео како се руши Берлински зид, што је рекао 1980. године једном старом професору, за вријеме студијског боравка код њега у Хајделбергу.
 ''Како хоћеш суди о човјеку – / тајна чојку човјек је највиша. / Твар је творца човјек изабрана! / Ако исток сунце св'јетло рађа, / ако биће ври у луче сјајне, / ако земља приви¬ђење није, / душа људска јес¬те бесамр¬тна, / ми смо искра у смртну пра¬шину, / ми смо луча тамом обузета’’.
         Каришик каже: ''Ове стихове је својеручно написао највећи Просвјетљеник народа коме и сâм припадам, а који неки наши умишљеници, духоболници, називају "небеским", али у том народу – који је своје умишљено мишљење о себи прикачио за небо – нико прије мене у времену од 150 година не препознаде да је њихов аутор, Велики Пјесник - Његош, био просвијетљен''.
         Др Жарко Каришик Дурмитара написао је сљедеће књиге: ''Наша јога и просвјетљење'', ''Спознаја најдубље тајне'', ''Морална зора руди над Дурмитором'' и ''Обрати се, душо изгубљена''. Све књиге доживљеле су неколико издања, а издавач је сам аутор, лектор и котректор.
        У њима аутор просјечно образованог читаоца, лако и појмљиво, упућује како да у оваквим друштвеним неприликама самостално крене сигурним духовнотјелесним путем до реинтеграције свог распршеног бића, па могуће и до просвјетљења.
Увјерио сам се да је бивши професор Економског факултета из Сарајева, који данас живи у једној викендици на Цреполјском, изнад Сарајева,  побудио скривена енергија из несвјесног, постигао просвјетњење, али и читач своје судбине, који види унапријед онолико коико види уназад.

                                                            Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb