Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

POSLOVICE SU NARODNO OGLEDALO

nedeljkozugic | 07 April, 2010 07:32

 

PSIHO TEST OD NARODNIH POSLOVICA 

       Narodne poslovice su ogledalo kolektivnog života. U ocjeni i procjeni ličnosti ništa nije uputnije od toga koje poslovice bi izabrali ispitanici prilikom testiranja za procjenu karakternih i drugih osobina ličnosti od naših lapidarnih narodnih poslovica, kao što su: ''Kakav  čovjek takva i besjeda'', ''Ko koga begeniše sa njim i egleniše (razgovara)'', ili (o Bogu) '' Zna Bog čije ulje u kandilu ogori'', ili (o čovjeku) '' Čovjek se u muci, a konj u blatu poznaje'', ili (o ženi) '' Sačuvaj me Bože od rđave zemlje i zle žene'', ili (o roditeljima i djeci) '' Dijete mnogo milovano, nikad dobro vaspitano'', ili (o ljubavnom jadu) '' Dok srce ne zaboli, ne može oko zaplakati'', ili (o odnosu čovjeka i žene) '' Muž je glava, a žena je srce kuće'', ili (odnos prema drugima) '' Ko zlima pomaže, dobrima škodi'', ili (mudrost, nauk) '' Dok se ne namuči, čovjek se ne nauči'', ili (šta je bolje slušati ili govoriti) '' Bolje ćeš čuti nego reći'' i '' Lijepa riječ gvozdena vrata otvara'', ili (govoriti-činiti) '' Lako je govoriti, a teško j činiti'', ili (prijatelj, put) '' Drži se novog puta a starog prijatelja'', ili (traćanje familije) '' Ko se na svog tuži, sam sebe ruži'', ili (zakletva) '' Tako me krv ne jela'', ili (star čovjek, pomama) '' Ne može se staro čeljade podmladiti, ali može pomamiti'', ili (udovica) '' Bunar voda svaka grozničava, udovica svaka samoglava'', ili (pravda-istina) '' Dok se pravi ne namuči, ne može se krivi naći'', ili (ljudi-Bog) '' Ko se ljudi ne stidi i Boga se ne boji'', ili (san) '' Ko o čemu misli o onome i sanja'', ili (traženje đavola) '' Ko vraga svijećom traži, taj će ga i naći'', ili (sluga-gospodar) '' Ko nije služio, ne umije ni gospodariti'', ili (obraz-duša) '' Gdje je obraz tu je duša'', ili (pijan čovjek) '' Što trijezan misli pijan govori'', ili (vrline, mane) '' Gdje se trud ulaže, tu  i Bog pomaže'', ili (zlo) '' Zlo rađenje – gotovo suđenje'', (osveta) '' Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada''…

          Uostalom, sve što čovjek izgovori je testiranje, verbalno ili neverbalno. Sve se to, kad tada, dokaže da je  tako. Ne kaže se uzalud da ''rijeku upoznaješ plivanjem, a čovjeka razgovorom''. Sve što čovjek kaže je psihometrijska matrica, za mjerenje odnosa među ljudima. Zato je priča, za čovjeka, bitnija od hrane i haljina, jer sve što je nastalo među ljudima, razvijalo se kroz govor.

       Iz neizgovorene Božije riječi nastao je svijet. Svjetlost Božje riječi čovjek nosi u sebi od začeća do umiranja.

        Suha riječ je jalova i besplodna, sa oreolom mraka, a vlažna je rodna sa oreolom svjetlosti,   koja oplođuje majku zemlju sa najljepšim cvijetom zemaljskim – čovjekom!

        Naučnici su na pragu da stvore uređaja koji će ''čitati misli'', ali nije li zlatno pravilo, teološko i moralno, da je čovjek odgovoran prema mislima, kao i prema riječima i djelima!

        I ti uređaji će potvrditi činjenicu, siguran sam u to, da su  narodne poslovice ogledala kolektivnog života i kolektivne svijesti jednog naroda. U njima pulsiraju gravitacone sile opstanka čovjeka na zemlji! Napravio sam psiho test sa Vukovim narodnim poslovicama. Evo kratkog testiranja za čitaoce.

            Koja vam se poslovica najviše sviđa: (1) ''U Pravo drvo grom najčešće puca'', (2) ''Doći će vranac u klanac'' ili (3) ''Ko istinu gudi gudalom ga po prstima biju''. Odgovori se ne razlikuju u nijansama, već u ''krupnim sitnicama'' koje život znače. Onaj ko se aktivno suprostavljao odnosima koji vladaju u drušvenoj zajednici, odgovoriće da mu se najviše sviđa (1) prva ili (3) treća, a koji je bio posmatrač, bolje reći prilagodljiv tim i takvim odnosima, odgovoriće na (2) drugu poslovicu. Daljnjim gradiranjem istih, dobije se test (još bolji od Roršahovog) za procjenu ličnosti. Pokušajte sami. Osjetićete uzdignuće od sopstvenog umijeća.

                                                                           Nedeljko Žugić

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb