Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Зеленгора

nedeljkozugic | 07 April, 2010 07:34

 

 

ПИТОМО МИЉЕ ПРИРОДЕ
 
Зелена љепотица међу планинама. Најљепши симбол природе које око може да види, док се душа напаја свјежином, у блаженом утонућу у њену зелену чоју од језерског огледала до  планинских врхова који се издижу до бијелих облака. У то ће се увјерити сви они који попут сурих орлова упознају љепоте њених висина, као и крдо дивокоза по стрмим струговоима.
 Зеленгора – зелена крв живота накићена природном романтиком.
 Тиха љепотица која се смијеши лирским осмијехом, са интонирањем химне прве љубави у љепоти прозора и гласа од којег се уздиже и расте до небеских висина.
 Њежна као мајчин поглед у предвечерје, у себи крије многе љепоте које свако на свој начин открива, као у сновитој бајци од ружичастих снова.
 Ко дође у њен загрљај, вратиће се са утиском да  она својим изворима, као мајка грудима, храни и освјежава изабрану дјецу сунца.
 Зеленгору красе  изњедрене земаљске сузе. Премрежена је поточићима и ријечицама. У њима се среће небо и земља: Бадањ врело у Осљег-долу, Јаблан врело у врху Равне горе, Језерце сјеверно испод Голије, Мали Јавић јужно испод Маглај планине, Мартиново врело сјеверно испод Планинке, Јаблан врело код Орловачког језера, Коњска вода испод висоравни Пода, Студене воде испод Џиџинских стијена, врело код Црног језера, Добра вода на Барама,  итд.
 Та љепота кулминисана је  осам глацијалним језерима, у којима се огледају зелени врхови који се бјеласају као бјелине дјевојачке.
 За два сата хода од Орловачког језера  дође се на највећи врх Зеленгоре, Брегоч (2015 мнв), који је са врхом Козије стране (2014 мнв) налазе на централном дијелу Зеленгоре. Када се орловске висине погледа унаоколо, човјек се осјети као да се нашао на центру моћи, када чује нечуто и види невиђено. На све стране зелени врхови са пругастим бјелинама, издижу се до неба. Зелено: симбол живота, стварања, наде, смирења, боје природе, прољећа, обнављања животне равнотеже и најава радости и плодности, додир са настанком живота на земљи…
 За успон су погодни  Орловац (1958 мнв),  Стог (1821 мнв), Тодор (1949 мнв), Калелија (1795 мнв) и Висока глава (1970).
 Централно језеро је Орловачко (1441 мнв). У близини је Бориловачко или Југино језеро (1550 мнв). на највећој висини је штиринско језеро (1677 мнв). Најдубље је Котланичко (1514 мнв). У дубокој шуми је Црно језеро (1450 мнв) и Доње Баре (1550 мнв). Под Угљешиним врхом (1858 мнв) налази се Горње језеро ( 1600 мнв).
 Добро маркиране стазе омогућавају обилазак ових језера и врхова.
 Велики пашњаци и висока планинаска трава уздижу се до  планинских врхова. Та зелена, жива чоја, са призором исконских сточара, који љети изгоне стоку, даје планини посебну драж и љепоту.
 Љековите траве и боровњаци, са крупним плодовоима, маме да застанете и осладите се нектаром који освјежава срж костију, крвоток и кожу.
 Бјелина стијена и зеленила траве украшава околиш језера.
 Уз језера су бујни пашњаци искићени цвијећем енцијана, звончара, арнике, архиса (салепа), маргарите, чемерике, кадуље, пелина и многих других. Велике површине прекривене су чаирима и ливадама. Кад газите по њима под ногама осјећате вунене душецке. Између чаира у предгорју и пашњака на висоравни, простире се појас шуме букве, јавора, јеле, оморике и бијелог бора. На оштрим стијенама Хусад-планине среће се шумска принцеза – Панчићева оморика.
 Идући било којим путем, утисак је један: невиђене љепоте припитомљене дивљине.
 Љепота призора заустави дах...Она је питомо миље природе.
 До ње се може доћи макадамским путем, сјеверно од Чемерна идући западно од Лукавице, изнад Барног Дола ка Превили, Витој Бари, па све до Орловачког језера, које је симбол орловских висина. Са десне стране језера је дозвољено камповање.
 Сваке године, првог викенда у августу, планинари из свих крајева добрзавају до Орловачког језера и ту остају најмање два дана, а немали број  седам и више дана. 
                                                                                
                                                                                               Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb