Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

ŠUME U BUDUĆNOSTI

nedeljkozugic | 08 April, 2010 14:36

 

 

НЕСТАНАК ШУМА ЈЕ КРАЂА БУДУЋНОСТИ

  • Стручњаци кажу да је најуноснија привредна грана у Босни и Херцеговини шумарство. Око 45 посто територије наше земље налази се под шумама, што је чини четвртом у Европи по дрвним резервама. Рат у  Босну и Херцеговину произвео је шумску мафију, која је јача и од нарко-мафије и шверцера оружја. 
                   

              Штете које илегална сјеча и извоз обловине наносе буџетима мјере се десетинама милиона марака годишње, а штете на шумама практично деценијама и вијековима.
                Прије рата Босна И Херцегвина је имала око 43,44 посто територије под шумама, била је друга земља у Европи по шумском богатству, али последње године су измјениле њихов изглед. Непланска сјеча, шумске болести и уништавање шума пријете нестанку шума са ових простора.
                    Нелегалних пилана има три пута више него регистрованих. Шумски бизнис је уносан и једноставан - не улаже се скоро ништа, а добија много.
Посао у приватним пиланама цвјета, државне фирме раде са смањеним капацитетом и полако пропадају. 
                 Државна предузећа су  исполитизована, а приватници послују ван законских оквира и још више умножавају штету, а повећавају капитал.
Шумска мафија је јача од воље политичара за ефикасном промјеном. Зато смо једина земља на свијету гдје је немогуће економски израчунати вриједност шума. Не знамо колики је удио дрвета у бруто националном производу, а  политичари говоре да је дрво наше највеће благо.
                Крајње је вријеме формирати шумску полицију, неподмитљиве и храбре инспекторе и руководиоце који примјењују шумарску праксу и науку, а не политиче и мафијашке притиске и пријетње.
Земља која има добре шуме има здраву воду. 
                 Назлобрзи уживају гледати како шуме нестајемо у пламеној буктињи. Некада су пожар у шуми изазивали само облаци са свјетлим мачевима, по законима природе, које морамо поштовати. Ти облаци са собом носе летећу воду  која гаси ватру…Али оне назлобне законе којима неко има право да пали шуме – нећемо поштовати, већ кажњавати.
                  На првом мјесту штета шумама је пљачка, нелегална сјеча, прерада и извоз дрвета, пословање на границама легалности шумских газдинстава и предузећа и лоше уређених закона, нефункционалне и немоћне инспекцијске службе и доминантног утицаја политичких и профитерских интереса. Привилегију пљачке имају појединци који у кратком времену постајају богаташи.
                 Пљачком шумског богатства настала је шумска мафија, чији се чланови налазе на јаким позицијама у политици, полицји и правосуђу. Проблем пљачке шумског богатства  се утајава на релацији тужилаштво првосуђе, а неоснован притисак јавности је на ЈПШ ''Шуме РС''. Шумска мафија ради на принципу страха којим зачепља сва уста, а нису ријетки случајеви озбиљних пријетњи и напада на појединсце који штите шуму од шумокрадица или их јавно  маркирају као шумокрадице.
                Народ ћути и гута страх. Само се ријетки појединци залете да стану на пут шумској мафији, најчешће новинари, а након тога их чека брисани простор, јер мафија има државу, а новинара нико неће заштитити. Остаће сам, као Робинзн Крусо на Острву безнађа. 
                 Шумска мафија под контролом држи  већи број приватних пилана. На простору Босне и Херцеговине има 1.800 пилана, а  1.200 ради нелегално. Нелегално сијеку шуме и нелегално је прерађују, продају и извозе, а држава од тога нема ону добит коју може да монополише.
               Додатна финансијска добит је прерадити дрво  у некој домаћој фабрици која прави намјештај за извоз, јер ако кубик трупаца кошта 60 конвертибилних марака, цијена даске која се добије његовом прерадом износила би 600 конвертибилних марака, а неки коначни производ у виду намјештаја вриједио би 1.200 конвертибилних марака.
              Испреплетени ланци интереса су се чврсто увезали и још увијек отимају оно што се отети може, користећи сва могућа правна и бесправна средства, шумарску инспекцију, полицију, шумарску струку и науку. Ако се то не деси, народу у Босни и Херцеговини ће жестоки момци, којима не смијеш рећи да су мафија, украсти будућност.

                                                                                                           Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb