Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Bezakonje

nedeljkozugic | 08 April, 2010 13:24

Закон о безакоњу

  • У оба ентитета Босне и Херцеговине усвојен је Закон о управљању отпадом, који још није ступио на снагу, а требали су до сада бити донесeни и подзаконски акти који би га приближили народу и олакшли његову примјену.

              У ближем и даљем окружењу, гдје год се окренемо, видимо смеће које је бачено по зеленим површинама, шумама, обалама  и ријечним токовима. Људи ниске еколошке свијести затрпавају нашу животну средину не размишљајући о вишеструким посљедицама које су неминовне. А све те ствари које бацамо могле би се поново искористити и уштедјети новац и природне ресурсе. Међу њима су папир и папирна амбалажа, алуминијски производи, биолошки "зелени" отпад, остаци прераде дрвета. За њихову прераду постоје реални и економски оправдани услови. Овако, дивље депоније отпада су најчешће мјеста ширења заразе коју преносе животиње које на њима налазе храну.  Све то представља несумњиву опасност за нашу животну средину и за наше здравље.
               Свјетска банка је многим градовима понудила и обзбиједила средства за изградњу еколошки прихватљивих санитарних депонија. Али, процес њихове изградње прати едукација и информисање становништва о могућностима поновне употрбе већ кориштених средстава, одговорнији однос према одлагању отпада и његовом складиштењу, али и одговорнији однос произвођача према производима које пласирају на тржиште.
               Ко може бити покретач и извођач таквих иdеја? То су тзв. невладине организације, односно еколошка друштва и покрети. Њих је лако озаконити и регистровати. За то је потребно највише три физичка или правна лица, али оне треба да чине шири фронт чланова, међу којима су најбољи инжењери шумарства, еколози, универзитетски професори, професори у средњим школама, наставници свих профила, новинари, књижевници и други јавни радници. Њихове акције разбуђивања еколкошке свијести код наших грађана треба да поприме јавне димензије. За то треба ангажовати све штампане и електронске медије, плакате, зидне новине, летке и други пропагандни материјал.  Они планирају и организују и омасовљују акције чишћења животне средине, спречавања настанка дивљих депонија и одлагање отпада у санитарне депоније.
                Највећи загађивачи су комунална предузећа која смеће истресају у дивље, а не санитарне депонијне, приватни дрвопрерађивачи (бренташи), али и сами грађани који имају врло ниску еколошку свијест. Њима се врло ријетко (скоро никако) не изричу санкције.
Зашто?
                 Највјеровтније зато што је тешко примјенљив Закон у безакоњу, бесудној држави у којој није развијена еколошка свијест, у којој је све више богатих богаташа и сиромашних сиромаха. 
                 Како се, ипак, може нешто учинити? Само развојем невладиних, еколошких удружења или организција, са поменутом базом стручњака и јавних радника у њој, које ће се умрежити са локалног на регинонални и државни ниво.
                Они треба да врше притисак на владе оба ентитета,  и на Вијеће министрара БиХ, да наложе примјену Закона и подзаконских аката о упрвљању отпадом.
Зашто?
                Зато што је отпад до ризичних граница загадио нашу животну околину.
               Не треба дозволити да природа умире загађена свјесном дјелатношћу живог човјека.
              Узмимо за примјер воду! Судбина планете Земље зависи од питке воде, које је све мање, јер је режим водотокова поремећен због грубе експлоатације природних добара, односно девастирања животне околине и бацањем отпада у дивље, несанитарне депоније, без надзора стручњака.
                 Дакле, све је стало до човјека. А човјек човјеку је околина – и мирис и смрад! Ако се не одрекнемо претјераног смрада, свијет више неће постојати.

                                                                                                                         Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb