Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Рат митова У БиХ

nedeljkozugic | 08 April, 2010 14:49

 

РАТ  МИТОВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

             Предратно, троједно подручје Босне и Херцеговине је било под влашћу великог броја освајача: Римљана, Келта, Османлијског царства, Aустроугарске монархије, партизанско-комунистичких владара, а 1992. године господара рата и папирнате независности признате резолуцијом 755 Савјета безбједности Уједињених нација.

           Чувари лијепих времена сјећају се Босне и Херцеговине која је била срце социјалистичке Југославије. Преко лица њене историје прелијетали су робови гријехова. Када се ослободе потиснутог страха, виде силу испред вјере. Зашто никада није било обрнуто: прво вјера па онда сила? Вјероватно ради тога што су увијек из ње прогнани или погубљени невини људи.

            Је ли Босна "Пркосна Од Сна" – саткана од пјенушавих снова "каменог спавача"? Њене освајаче су, опјанцани надахнућем опјевали пјесници, уз намигивање митова о постанку народа. Сјенка намига пружала се на њену територију, која добија и губи владаре. Сјенка српске историје титрала је у крошњи дрвета које је ишчупано и окренуто у небо – гдје живи небески народ.

              Сјенка хрватске историје падала је из тамног облака на стољетну хрватску земљу на којој су знакови ватиканске најезде. Сјенка муслиманске историје падала је у језеро странаца у матичним књигама рођених и губила се у њеним дубинама. Никакво чудо, Босна је земља супротности. У њој владају митови, ко би други. Када излазеће сунце обасја мит једног народа, он баца дугу сјенку на друга два. У зениту, митови су равноправни, али чим сунце крене ка западу, два мита потпуно помраче трећи.

               Свијетли избојци српског мита уселили су се у језик којим се говори у Босни. Вук Караџић га је прогласио "најљепшим српским језиком" – чистим као небеска суза. Гледајући на језички идентитет Босна је српска земља, засјењена са три вјерска мита. Први мит о Босни насељеној Србима је из повеље бана Матије Нинослава Дубровчанима, у којој становнике Босне назива Србима. Њега прати Aјнхардов податак из 882. године, када је Људевит Посавски дошао међу Србе који су држали велики дио Далмације. Босна је српска земља одвојена ријеком Дрином. Све три вјероисповијести које говоре штокавским нарјечјем су исламизирани или покатоличени Срби...

                 Хрватски национални мит каже да је Босна под сјенком туђег неба. Сјенка ће нестати када не буде више Босне. То свједочи средњовјековни икавски запис, јер икавицом пишу само Хрвати. То значи да је она хрватска земља. Крунски доказ је банска титула коју су од бана Бориса до бана Твртка носили босански владари. То је аутентична хрватска владарска титула. Сви босански митови су католици. У Босни живи од 32-35 посто православних Хрвата, 50-52 посто несловенских Влаха, 6-7 посто посрбљених Бугара, Грка, Aлбанаца, и Јермена и 8-10 посто правих етничких Срба који су дошли за вријеме аустроугарске владавине и двије Југославије.

            Муслимански национални мит настао је у подне, када нема сјенке, с једним оком на излазак, а са другим на залазак сунца. Окружен је сјенкама српског и хрватског мита. Они су му украли сјенку. Од изласка до заласка сунца – нема сјенке! Има само на мјесечини. A сјенка и јесте граница између свјетла и таме. Зато је муслимански национални мит изронио из средњовјековне босанске државе, када је дошло до богумилског прихватања ислама. Према томе, у предтурском времену до 1850. године, муслиманско становништво је било у апсолутној већини у Босни. У прилог томе иде чињеница да је црква босанска била у општем повлачењу и пропадању прије турског освајања.

             Митови у Босни ратују доказујући недоказиво. Сваки за себе је изворни становник Босне. Друга два су отпадници од матичне вјере, странци у матичним земљишним књигама. Сију илузије које им се разбијају о главу. Тада виде црно сунце изнад главе. Пошли би за силованом учитељицом живота, али не виде прст пред оком. Зато им сунце излази испод туђег неба.

                                                                                                                         Недељко Жугић


Жуга, свака част како си ово срочио, импресиониран сам твојим познавањем историје. Vuk 27/05/2010 12:37

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb