Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

ВИЂЕЊЕ УНАПРИЈЕД, 1

nedeljkozugic | 07 April, 2010 21:11

КОЛЕКТИВНА СМРТ
БЕЗ ОДЛОЖЕНОГ ДЈЕЛОВАЊА

  • Данас, када је сваки просјечан човјек освјешћен до те мјере да појима да је СДС империја зла коју треба  масовно  осудити и са уста најстрашивијих људи скинути печат ћутања.

           Како препознати  лоше људе који су кројачи народне судбине? Лако, јер су недодирљиви  када је влат у њиховим рукама. Народ су осиромашили, раселили, довели до неподношљивих односа, украли му будућност, шишају га испод коже, убијају изнутра. Имају  мафију против које је обичан човјек немоћан, јер у бесудној држави нема правде, а поготово за сиротињу.
          Када човјек, који нема више шта да изгуби, отвори благајну непотребних дјела СДС-а, из ње прво изађе струја смрти, расељењени народ, који је, напуштајући своја огњишта, кренуо нигдје, никоме, никуда. Нису у бољој прилици ни они који се нису расељавали, јер и у њих је празна кућа. Боље би било да смо сви постанари и у најму, али да имамо какву такву плату и егзистенцијалну сигурност.
              СДС-овци, купују држву коју је сиротиња заљевала крвљу и знојем. Међу њима је, нимало случајно Момчило Мандић. У његовом родном Калиновику, кажу: "Кад сви спавају, Мандићи раде". Преведено на данашње прилике: ''Што више народ сиромаши, он се више богати''. Он је један од првих СДС-ових богаташа, који је још у држави Анте Марковића, кад су се палили инфлаторни динари, дилерисао, у Београду, на Зеленом Венцу и у Кнез Михаиловој… Као шеф прествништва (конзулата) РС у Београду, рекао је рањеницима који су штрајковали глађу: "Купићу пола Државе коју сте  ви заљевали крвљу…" И купио је, а рањеницима је презуо ципеле, па чак и онима чије ноге корачају по подземним свјетовима. У Српском Сарајеву, на простору од двијестотине метара, има двије бензинске пумпе, у Коњевић Пољу трећу, има и четврту, пету, депонију у Дворовима, хотел у Лондону, а након убиства начелника ЦЈБ Српско Сарајево, на Сокоцу, почео је правити пумпу. На сву срећу - градња је стала, али је стало и дисање народу.
             Под његовим покровитељством, непосредно послије потписивања Дејтонског споразума и изласка народа из Сарајева (те тужне избјегличке офанзиве) уприличена је Хајдучка вече у Зворнику. На тој вечери, у дубокој тајноти, формирано је Удружење "Црна рука".
               Из тог удружења су  регрутоване убице и платише убица. Задаци су били да се жртва прати више мјесеци, са појчањем праћења трагова посљедње седмице. Тај рад је уз аконтацију (половина суме од уговорене цијене), а други дио се добија када убице, користећи колумбијску сачекушу, уз сигурну логистику својих платиша, убију жртву и одбрзају у правцу сигурних склоништа. У то вријеме, платише, се нађу негдје на званичном мјесту, како би имали алиби да немају ништа са злочином. Често породицама жртава изјаве саучешће, помогну приликом сахране, купе станове… Укрити у добротворе, не бјеже од народа него му улазе под кожу, у петне жиле, у снове. Те игре луквости су научили још у комунизму.
            Мафија је убила  Николу Кољевића (јер се прије Биљане почео колебати и дистанцирати од Радована), Белог Вука (са поскочицом: Срђанова смрт је наш живот!), Љубишу Савића Маузера, Ристу Југовића, Горана Марковића, Предрага Ласицу (али не "колумбијском сачекушом", већ изнутра - таблетом). Зашто?  Зато што су се супроставили финансијској и политичкој мафији.
            На челу организовне, умрежене мафије, стоји државни врх.. Јадни смо ми као народ, када нам то саопштава Педи Ешдаун, а не наши истражни и правосудни органи. Радован је правио на романијском тибету пјесничку државу у облацима, да му народ узлети у небо, а он  је у црну земљу пропао с тугом. Шта би друго радио нарко-дилер, специјалиста за групну психотерапију, који је рекао "да ће нестати један народ у рату", а касније "борили смо се са једном руком" и "нећемо ми муслимане да порзимо". Он је, као квазиспецијалиста и нарцис који разапиње душу народа којег води, рекао: "Хаос има своју логику". Има за профитере, јер "неће муслимане да поразе", када могу стезати Сарајево, Бихаћ и Горажде, све дотле док картон цигара не буде три хиљаде марака или килограм кафе осамдесет марака…Продавали су робу, људе, градове. То је потврдио Алија, када су се окупили његови инвалиди, желећи да им подигне инвалиднине. Рекао је: "Нека иступи неко од вас који је узео четничку трирорију, за корак… Купили смо Горажде и Бихаћ, али и остале територије…" Инвалиди су се мирно разишли, а Алија се помолио Алаху, што је и ту битку добио.
            Зашто су апсурдно ратовали: пођи-стани-одустани? Јер им је такав рат одговарао. Зашто? Зато што су туђим рукама ратовали, а својим узимали паре. По њима се рат не би, до посљедег борца, никда завршио.
            Рекли смо, прије Биљане се почео колебати Никола Кољевић, па су га убили. Он је као угледни Србин извлачио из затвора Радована Караџића и Момчила Крајшника, који су затворени због пивредног криминла. Били су уплетени у аферу Енергоинвестове  ОУР-а "Грађење. Радован је ''лијечио'' раднике Енегоинвеста па је Стојкиним радницима давао боловање, а они су њему правили велику шталу за узгој стоке и гљива на Палама. И Крајишник је имао своје талове. Зато су се и нашли у затвору. У вријеме свесрпског буђења, као лидери, призвали су Николу к себи. Биљана је сама дошла у Странку. Зато јој никада нису вјровали и увијек су је држали далеко од себе. Они су је и предложили за предсједника, а када је хтјела да врши ту функцију, доживљавала је увреде и понижења. У студију РТВ на Палама, док је Мирослав Тохољ био министар, гасили су јој свјетло, под изговором "нестало струје", а 26. јуна 1997. године, Радован јој је рекао да ће је ликвидирати. Она му је одговорила, прилично равнодушно: "Па, шта, мој живот и не вриједи пуно…" Он је попљувао, измалтретирао и избацио из кабинета, рекавши: "Ако не будеш послушна, убит ћу ти брата и братића у Београду…" Послије тога је отишла у Бања Луку. Летјела је на крилима народног гњева и то је искористила да оснује странку, која је требало да има највећи демократски потенцијал у Репубици Српској. Нису били сазрели услови.   
           Казаностријанци са Пала и Сокоца, али и доње тачке Српског Сарајева, са беогрдском мафијом нису се дали у ланце везати, него су наставили да вршљају и џарају по души напаћеног народа. Чак су искоритили јалове акције лажне "Слоге" и поново се вратили на сцену. Умјесто "бабе" Биљане, понудили су "нену" Шаровића и братски загрљај са онима који су криви за рат. Моћници могу све, јер то су  најгори слојеви из бивше комунистичке школе лукавости.
Искључили су свог лидера и Оца Репубике Српске из партије, пристали код међународне заједнице на све уступке, па и да га реш печена носе у Хаг, само да би остали на власти…
            Дуга сјенка њихових зала давила је народ. У помоћ им је прискакала и првославна масонерије, добар број православних свештеника и владика. То народ без сумње зна. Сада их, као фол, Качавенда проклиње да вишак хране дају комшијма…Премало је то за свеопшти вишак немања.
            Зашто шуму нису дали војсци, односно народу, како је лидер лоповске олигархије узвикивао, као бајалицу и мађијање ума војсци и народу. А од шуме и народа су направљене голе сјече. 
            Спирала смрти се и даље врти. На реду је народ,  јер он је зацрњен круг.
То значи да су народ довели у, како Фројд дефинише такво стање, у "неподношљиве околности"
Ако их не збаци са врата, ископаће сами себи гробове  које  неће имати ко затрпати, јер ће то бити колективна смрт без одложеног дјеловања.

Соколац-Пале, 1999-2002.                                                            Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb