Nedeljko Žugić, 1

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Енергија заблуде

nedeljkozugic | 08 April, 2010 11:36

СПЛАВ КОЈИ ПРОКИШЊАВА

                Пратећи избјегличку офанзиву сарајевских Срба, записао сам да је ентитетска ''држава'' Републик Српска – ''сплав који прокишњава''. Наставак мисли продужио се у сан невољника који  иду нигдје и никуда...Кратка је рука туђег завичаја, упјесмих то у расулу одласка.
             Најбоље би било да је са романијског тибета, подно Сокоца, гдје је био планиран аеродром за небески народ под вођством Радована Караџића – исељени народ из Сарајева ''узлетио у небо''. Молер Тинтор, директор авиокомпаније Републике Српске,  није знао упалити моторе или није био обучен за небеску навигацију. Сувише је био приземљен и везан у профитерску мрежу свога предсједника. Како би он без њега?
               Од сјенке гријеха нису видјели свјетлост истине. Да јесу, стигле би их ријечи унижених до ћутње, живих мртваца којима су оставили славу светог вишка немања.
Ко му је крив, није било проглашено ратно стање, а добровољно су прихватили закон ратног лудила. Чекали су да се шума подијели војсци, али добили су ''три метра на пању у усправном стању''. Шта су друго чекали у пјесничкој држави која је прављена у облацима. Никакво чудо, Сократ као један он  најпопуларнијих личности људске историје, осуђен је на смрт ''јер није вјеровао у државу и што је кварио младеж''. Одио је молбу на милост.
                  Платон у својој идеалној држави није предвидио мјесто за пјеснике, а нашу су стварали пјесници, који, по Платону, нису имали мјеста у држави, а ми смо дозволили да нам је баш такви праве. И то крвљу и знојем!
Таква држава треба да опстане на моралним принципама, а не да се црта сјенкама оловних облака психотичних вођа, који су замађијали народ водећи га преко непостојећег моста.
                  Дејтонским споразумом Република Српска је ентитет са ограниченим државним суверенитетом, који ће се постепено ''утопити'' у државу Босну и Херцеговину, са постепеном централизацијом заједничких органа. То су многли знати сви они који имају времена да десет минута читају Дејтонски споразум.
                 Из историје и општег образовања знамо да је држава настала са развојем класног друштва, а њени обриси јавили су се још у првобитној заједници. Настала је са стварањем богатих и сиромашних, без обзира што су односи између једних и других били стално заоштрени.
              У развитку људског друштва позната је робовласничка, феудална, буржоатско-капиталистичка и социјалистичка држава. Све четири су имале организован апарат за суверено владање класе на власти.
Која је код нас владајућа класа? Робовласничка, феудална и социјалистичка – није, а буржоаско-капиталистичка – јесте! Она је оних који имају инструменте којима врше експлоатацију народа.
                Они су сахранили једну (социјалистичку) државу, којој је фалио само ''корак'' да одумре. Од ње је остао сплав који прокишњава. На њему је народ, који треба да нађе обалу спаса. Вјеровали су у кормилара који је узлетио, као мит, у небо. Шеретски им намигује иза олблака и маше попут Тита радницима, који нису могли видјети како су га ставили у гроб, јер се ухватио између ногу говорећи: ''Довде сам вас оставио у дуговима''.
                Сплав прокишњава и тоне. Изнад је небо набијено муњама и пуно је тамних облака из којих падају ''бесконачне кише''. Испод је депресивно море народне свијести која је пала у несвјест.
               Да је бар мало сна и наде о држави у којој влада морал и законитост, која има монету, војску, полицију, границе...
Онога ко се смрзава  и шибица би могла огријати, али ако у близини има сухог барута – нико је неће упалити!
               Субверзија је истина, Свето Писмо, Логика...
Сплав плови на ријеци блиставих лажи. Само је истина Нојева арка спаса...О томе свједочи Исусова парабола: ''Ја сам свјетло свјетла. Ко мене слиједи, неће ходати у тами, него ће имати свјетло живота''.

                                                                                                            Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb